Zázvorky - gingersnaps
tak tady je náš recept, přepočítaný na oblíbené hrnečky:
3/4 hrnku margarinu (3/4 kostky hery, másla)
1 hrnek cukru krystal
1/4 hrnku melasy (dali jsme velkou polévkovou lžíci tmavé melasy, i když doporučují spíš světlou) - pro Domažlické, koupíte ve zdravé výživě pod hradem a nebo si udělejte ze dvou lžic cukru karamel
1 vejce
2 hrnky polohrubé mouky
2 čajové lžičky mletého zázvoru 1 lžička skořice 1 prášek do pečiva 1/2 lžičky soli
1/2 hrnku cukru na dekoraci
V misce smícháme margarine a hrnek cukru, přidáme vejce a melasu a pořádně promícháme. Pak dáme mouku, skořici, zázvor, sůl, prášek do pečiva a vypracujeme takové lepivé těsto. Pokud máme čas, dáme do ledničky, ale není třeba, jen to víc lepí.
Předehřejeme troubu na 175 stupňů a připravíme si plechy s pečícím papírem nebo alobalem. Z těsta děláme malé, cca 2 cm veliké kuličky, které obalujeme v cukru (1/2 hrnku vysypeme do hlubokého talíře) a dáváme na plech. Podle plechu, ale asi tak 12 kuliček na plech, mezi kuličkami musí zůstat mezera 5 cm. Chce to trošku zkušeností, uvidíte po prvním plechu... Hurá do trouby na 10-12 minut.
Uvidíte jak se kuličky roztečou na placičky, které navrchu popraskají. Vyndat plech a nechat 5 minut než sundáme sušenky, ty pak nechat vychladnout. Sušenky by měly být tak akorát a po vychladnutí spíš tvrdé...
Výborně se k nim hodí studený černý čaj nebo kvalitní víno...dobrou chuť....
Pečete z našich receptů? Podělte se s námi o vaše zkušenosti v komentáři....
Komentáře
Přehled komentářů
Jsou vyborne, nevim jestli tim ze jsem dala cerstvy nastrouhany zazvor se chut lisi, ale i tak jsou uzasne.
:)
(Tynka, 21. 9. 2011 14:03)